Introductie

Introductie van het Heen en Weer School Boekje

Een jong kind met juveniele idiopathische artritis kan op school problemen ervaren met taken zoals schrijven of activiteiten zoals buiten spelen met leeftijdsgenoten of lessen lichamelijke opvoeding. Vermoeidheid kan de voortzetting van de schooldag in de weg staan. Mensen zien aan de buitenkant meestal niet dat een kind juveniele artritis heeft. Jonge kinderen hebben daarom steun van hun ouders en leerkrachten nodig om deze problemen aan te pakken, vooral in de schoolsituatie. Communicatie over de juveniele artritis is belangrijk bij het gezamenlijk beheersen van deze ziekte. Het Heen en Weer Schoolboekje bevordert de communicatie en samenwerking bij het beheersen van symptomen op school.

Wat is het Heen en Weer Schoolboekje?

Het Heen en Weer Schoolboekje is een hulpmiddel voor kinderen van 4 tot 8 jaar met juveniele artritis, hun ouders en leerkrachten. Het schoolboekje gaat met het kind van huis naar school en weer terug. Ouders, kind en juf schrijven in het boekje hoe het gaat, het kind kan inkleuren hoe het die dag gaat en er worden bijstellingen genoteerd wat kan en wat werkt. De leerkracht kan het persoonlijk managementplan van het kind tijdens school ondersteunen op een manier waar het kind zich prettig bij voelt.

Hoe werkt het? Lees verder…

Zelfhulp methode bij jeugdreuma

Heen en Weer Schoolboekje voor jeugdreuma

Hoe werkt het Heen en Weer Schoolboekje?

In het Heen en weer Schoolboekje wordt kindvriendelijk taalgebruik over de symptomen en hoe deze symptomen te beheersen geïntroduceerd met behulp van metaforen: stoplichtkleuren voor de hoeveelheid pijn en Glas vol/halfvol/leeg voor hun energieniveau. Met een fysiotherapeut en/of ergotherapeut wordt een persoonlijk plan gemaakt hoe om te gaan met pijnlijke gewrichten, vermoeidheid en communicatiebeperkingen in de schoolsituatie. Het kind wordt gevraagd naar zijn of haar mening over oplossingen, evenals de leraar en ouders. Alternatieven voor beperkte activiteiten staan in het boekje op de pagina met GOEDE OPLOSSINGEN. Met steun van ouders en leerkrachten ontwikkelt het kind vaardigheden als doseren, hulp vragen en pauzeren.

Wanneer kan het Heen en Weer boekje worden gebruikt?

Wanneer een jong kind met juveniele artritis beperkingen ervaart op school en dit niet aan de leerkrachten laat zien of vertellen. Ook wanneer leraren niet goed weten hoe ze het kind kunnen helpen om met hun symptomen om te gaan in de schoolsituatie. Het doel van het Heen en Weer Schoolboekje is dat leerkrachten rekening kunnen houden met de juveniele artritis en het kind het schoolprogramma zo optimaal mogelijk kan volgen.

Juvenile arthritis self management tool

Blader door het heen en weer schoolboekje

Hier is een voorbeeld van een week uit het Heen en Weer Schoolboekje. Dit geeft een indruk van de werkwijze. Een vol boekje heeft pagina’s voor 3 weken.